- Jogurt to mleko ukwaszone za pomocą odpowiedniego szczepu bakterii. Niektóre z nich mają dodatkowo działanie probiotyczne (korzystnie działające na organizm). Zaliczają się do nich m.in. niektóre szczepy Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus.
- W procesie fermentacji przekształcają one cukier mleczny (laktozę) do kwasu mlekowego i innych produktów ubocznych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CZYSTEGO JOGURTU
1.Potrzebujesz 1,5 - 2,0 l naczynia (miarki) i miksera.
Wskazówka: upewnij się, czy wszystko jest dokładnie wyczyszczone. Wszystko wysusz.
2.Przygotuj około 1,2 l mleka i 130 ml świeżego jogurtu lub 1330 ml mleka i 2 g kultury jogurtowej.
Wymieszaj je dokładnie w naczyniu (miarce).
Następnie wlej do 7 szklanych pojemników i zamknij pokrywki.
Rada: jeżeli używasz mleka niepasteryzowanego, musisz je najpierw ugotować w celu
zlikwidowania bakterii i nieczystości, a następnie schłodzić. Mleka UHT nie musisz gotować. Aby osiągnąć najlepszy efekt użyj mleka o temperaturze pokojowej.
3.Szklane pojemniki włóż do jogurtownicy i przykryj wieczkiem.
4.Po podłączeniu urządzenia do gniazdka elektrycznego wyświetlacz LED na chwilę mrugnie, potem
będzie w trybie wyłączonym.
5.Naciśnij włącznik główny, na wyświetlaczu mruga „10H“, do 5 sekund wybierz pożądany czas, w
przeciwnym razie urządzenie włączy się automatycznie.
Wskazówka:
1. Pożądany czas wybierz przyciskiem minutnika, po dokonaniu wyboru naciśnij włącznik główny,
aby aktywować urządzenie.
2. Jeżeli chcesz dokonać zmiany w trakcie pracy urządzenia, naciśnij i przytrzymaj przez 2 sekundy
włącznik główny, aby wyłączyć urządzenie, potem możesz ponownie ustawić czas.
6.Po ustawieniu urządzenie jest w trybie pracy i odliczają się godziny. Po upływie ustawionego czasu
urządzenie wyłączy się automatycznie.
7.Pojemniki z jogurtem pozostaw do ostygnięcia, po 3 godzinach włóż je do lodówki.
Rada:
Mleko zawiera laktozę. Zmienia się w kwas mlekowy pod wpływem bakterii mlecznych (kultury
jogurtowej), co umożliwia tworzenie jogurtu, dzięki temu zachodzi ten proces. Jogurtownica zapewnia
najlepszą temperaturę dla wzrostu kultury jogurtowej.
Mleko nie może zawierać żadnych innych bakterii, ponieważ mogłoby to zanieczyścić jogurt. Dlatego
zapewnij maksymalną czystość, głównie w kontakcie z mlekiem. Mleko możesz przed dodaniem kultury
jogurtowej przegotować i pozostawić do ostygnięcia do ok. 40 stopni.
- Możesz użyć czystego jogurtu do produkcji jogurtu zawierającego owoce lub jogurtu o innym smaku.
- Twoja kreatywność nie musi mieć żadnych granic, ale nie rób tego, dopóki nie przygotujesz jogurtu, w innym razie twój przepis nie będzie dobry.
Jogurt owocowy
- Zmiksuj świeże owoce lub użyj dżemu owocowego.
Inny smak:
Dodaj cukier waniliowy, wanilię, orzechy, kawałki czekolady, nugat, płatki kokosowe lub inne dodatki, aby
doprawić jogurt.
Tzatziki:
Dodaj obranego ogórka, czosnek do jogurtu i trochę oliwy z oliwek.
Wskazówki
- Jogurt domowy jest na ogół bardziej kremowy i nie jest tak gęsty jak jogurt ze sklepu.
- Podczas przygotowania może się oddzielić woda, ale jest to zupełnie normalne. Wylej ją lub wmieszaj.
- Swojego jogurtu możesz użyć jako starter dla kolejnej porcji. Im częściej to powtórzysz, tym rzadszy
będzie twój jogurt. Gdy będzie już bardzo rzadki, musisz zacząć z nowym kupionym jogurtem.
- Jeżeli użyjesz tylko 900 ml mleka, twój jogurt będzie bardziej gęsty.
- Jeżeli dodasz 3-4 łyżki mleka w proszku, jogurt będzie bardziej gęsty.
- Jogurt będzie bardziej gęsty, jeżeli przed skonsumowaniem odstawisz go do lodówki na 1 dzień.
- Mleka UHT nie trzeba gotować przed przygotowaniem jogurtu.
- Zamiast kultury jogurtowej z innego jogurtu możesz użyć również proszku jogurtowego dostępnego w sklepach.
- Jogurt możesz przygotować również z mleka sojowego, w takim przypadku użyj jako kultury startera jogurtu przygotowanego z mleka sojowego
Dokumentacja tego produktu